Knäböj - Squats | Katti Houshmandfar - CrossFit

Katti Houshmandfar – CrossFit

Annons

Knäböj – Squats

Det är just nu en extrem hets eller nej jag ska använda ett finare ord då jag tycker det bara är positivt – fokusering – kring knäböj eller ordet Squat som helst används. Varför är det så att allt låter så mycket bättre på engelska? 🙂

Folk blir mer medvetna och har äntligen börjat fatta att ben också tillhör en muskelgrupp och ska tränas. Förut tyckte jag iallafall att men endast såg både tjejer främst killar stå framför spegeln på gymmet och bara pumpar överkroppen. Och sådant syns väldigt tydligt, smala otränade ben och sen en stor pumpad överkropp. Haha ibland ser det rätt roligt ut. Jag säger absolut inte att man måste ha stora ben för att det ska synas att man tränar ben, men ja ni vet. Man ser på ett par ben att de är otränade, jag gör det iallafall.

Jag tycker det är jättekul att det sätts sådan fokus på ben, det är ju trots allt halva din kropp 🙂 och det finns inget finare än ett par muskulösa starka ben, speciellt på tjejer. Så respekt till alla er som kämpar med era tunga Squats.
Jag är själv en person som alltid haft det svårt med ben. Inte att bygga ben men att träna just ben på gymmet. Har alltid tyckt att det är extremt tråkigt och aldrig funnit någon motivation på gymmet. Men nu med Crossfit så är det en helt annan femma, helt plötsligt så blev det roligt!
På CrossFit så är det extremt mycket ben och då är det inte 90 graders vinkel knäböj utan höften ska ner under knäna och helt plötsligt så blev knäböjen så sjukt mycket tyngre än vad det är när man knäböjer till 90 grader. Jag kunde bli väldigt frustrerad i början när jag inte klarade samma vikter som jag gjorde när jag böjde på gymmet men det är just för att man inte gick hela vägen ner. Den tyngden är absolut inte densamma.

På Unique så är alltid måndagar fokuserad på ben teknik och det är ett noga planerat program så följer man denna ett par månader så kommer man med all sannolikhet att slå sitt PR (personligt bästa) i knäböj. Jag ligger just nu på 65 kilo i PR och jag har en lång väg att gå då jag verkligen vill bli stark i benen. 85 kilo i knäböj var inga som helst problem för mig förut så jag kände mig så dålig när jag inte klarade ens 60 kg ett tag men det var just för att jag inte gick lika djupt. Så ni som aldrig testat att gå riktigt djupt, pröva så ska ni se vilken skillnad det är 🙂

Så varför går vi så djupt ner i CrossFit?

Jo för att det mesta som vi tränar på och vill bli riktigt bra på förutom explosivitet och konditionen, det är Olympiska lyft. Många övningar som utförs inom denna sport krävs att man men hjälp av benen kommer ner och övar vi endast på 90 graders knäböj, då kommer det bli sjukt svårt att tex göra en Squat Clean vilket är en frivändning där man går ner hela vägen för att möta upp stången och sen pressar upp. Hur ska det gå bra om vi inte är starka ända från djupet. Så det finns en tanke bakom allt ska ni veta 🙂 Jag är absolut inte CF expert och har inte tränat det så länge men jag tror att jag ändå är rätt duktig på att förmedla det lilla jag kan och inspirera på mitt sätt. Jag har ju 2 st underbara starka tjejer i vår box som jag beudrar och ser upp till, en dag ska jag vara lika stark som dom 🙂 Cissi Andersson & Ghelu Mae Borell. Vilka brudar! Sen har vi helt sjukt underbara och starka tjejer i boxen som inspirerar mig varje dag och jag är jätteglad att dom finns och tycker det är så kul att träna tillsammans.

Jag försöker alltid filma när jag tränar, dels för att ha något att dela med mig men mycket är för mig själv Jag tycker om att titta tillbaka på min teknik, utveckling osv. Det finns ju inte direkt några speglar i en box så man filmar så att man kan sedan kika igenom tekniken. Suveränt tycker jag 🙂

Här kommer ett klipp från ett måndagspass där vi körde som mest 95% av vårt max. Jag använder en app som heter My Wod (det gör nog alla ifs) där man bokför sina resultat och den räknar hur mycket procenten är då av ditt max. Kan tipsa er alla om den appen för att en liten historik på din utveckling även om du inte kör CrossFit.

[videofyme id=”5974408″]

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats