Svält är inget alternativ till smal | Katti Houshmandfar - CrossFit

Katti Houshmandfar – CrossFit

Annons

Svält är inget alternativ till smal

Jag blir så himla ledsen när jag ser mig omkring och möts av då och då av människor som misshandlar sina kroppar för att uppnå resultat som de har som ideal. Jag blir ledsen just för att jag har varit en av dom och gjort precis samma sak. Jag blir ledsen för att önskar att jag kunde få alla att tänka om och agera annorlunda men det står ej i min makt, det enda jag kan göra är att visa min story och att det går att få bort dessa hemska tvångstankar som förstör ens liv. Jag har varit där tagit mig ur det och vet och har bevis på att man kan vara i bra form och älska sin kropp utan att behöva utsätta sig själv för denna tortyr för det är precis vad det är. Det är inte kul att ha ätstörningar, det är en ren tortyr för hjärnan och psyket. Det är inte att leva. Man krigar mot sig själv varje dag för att uppnå något man tror att man vill ha men det sjuka är att man njuter ju inte sekund av att vara smal när man väl kommit dit för man vill ständigt mer och man kämpar ständigt med alla dessa hjärnspöken och tvångstankar.

Inte en endaste måltid var njutning för mig, inte en endaste sekund gick jag runt utan att planera och låta alla tankar kriga runt i hjärnan om hur jag skulle överleva dagen på bästa sätt så att jag kommer undan med min sjukdom. Det är inget liv jag vill leva. Den där rösten som styrde mitt liv är borta.

Många gånger möts man också av personer som vill väl men saknar vad jag anser är kunskap. De vill gå ner några extra kilon och tror att vägen dit är genom att äta så lite som möjligt. Helst av allt skippar man frukost och allt som hör till under dagen och känner sig duktig men som sen resulterar i att man vräker i sig helt onödiga mängder och sorter mat på kvällen för att kroppen skriker efter föda och för att blodsockret är så lågt så du vill stoppa i dig allt som ögat skådar. Det är bland det värsta du kan göra om du vill gå ner i vikt på ett sunt och hållbart sätt och inte för att tala om allt annat du påverkar kroppen med när du gör så. Tro mig, jag har varit där och gjort precis samma sak. Skillnaden idag är att jag har mer kunskap än vad jag hade då.

Eller den här rädslan för kolhydrater.  – “Va, Äter du kolhydrater?” frågar många mig ofta. Varför är alla så himla rädda för kolhydrater? Man blir inte tjock av kolhydrater. Vet ni att det är nummer 1 bränsle för din kropp. Går det att köra en bil utan bensin? Skulle du ens sätta dig och gasa när du vet att du har tom tank i bilen? Varför gör vi det med vår kropp då? Det dyrbaraste vi har som vi ska leva med för resten av livet. Ni som äter ihjäl er på bara grönsaker, Hey I am going to tell you a little secret. Det finns massa kolhydrater även i grönsaker 😉 Kolhydrater är fantastiskt och absolut inte farligt, du blir inte tjock av att äta lite potatis eller ris. Jag äter massa av båda och senast jag kollade i spegeln så var jag i rätt bra form ändå 🙂 Och dessutom är det så himla gott.

Allt handlar om ordet LAGOM. Lagom är bra och nyttigt och mest hållbart. Svält är inte hållbart, svält är inte bra och svält bryter ner både kroppen och hjärnan. Vill vi inte leva och kunna äta gott och ändå må bra och se bra ut? Det går, I know it! Man måste bara hitta en balans som funkar för just Din kropp och att göra det kanske inte är lika lätt det vet jag men vi måste våga testa. Det finns en massa hjälp i dagens samhälle som vi kan ta, sociala medier, kostrådgivare, personer som lyckats, internet, bloggar, böcker ja you name it.

Idag är jag 100% frisk från alla form av ätstörningar jag tidigare lidit av och jag lyckades genom att våga lita på en annan person när det gäller kosten som visade mig att det går att vara i den form jag ville vara i genom att äta, jag ändrade vanor och beteende och umgängeskrets och jag hittade en hobby som gjorde hela mitt liv mycket roligare vilket är Crossfit och bloggandet. Allt detta introducerade mig till en helt ny och hälsosammare värld och woops så insåg jag en dag bara att jag är fasiken frisk. När mitt ideal om hur en drömkropp helt plötsligt förändrades och det här med att vara så smal som möjligt byttes ut till att vilja vara stark och hälsosam så blev jag frisk. Tackar Crossfit för det!

Mitt första steg var att jag vågade bryta mönster, jag vågade lita på att det går och det visade sig vara sant. Det gick.


STARVING IS NOT THE ANSWER TO WEIGHTLOSS

I breaks my heart when I see people starving their way to skinny. It makes me sad cuz I have been there once myself. I thought that was the only way, the best way and I felt like I had control. Today I know better and I wish I could help more like people to choose the same path as I have done. Life is so much better now. 

I was around 16-17 years old when it started, the bad behaviors and the constant pressure and obsession with food and exercising. Ok I have an obsession with Crossfit today 🙂 but that is a totally different story and kind of “obsession” 

The voice in my head that was always talking, it would never ever shut up. Telling me what I should do and what I should not eat. Telling me all the damn time that the clock is ticking, every second I am getting skinnier if I just skip that meal, if I just don’t take that bite of the apple. “You need to get it out, throw up so that you don’t get fat” I hate that voice. It was in my head for years. Even though I knew what I was doing was wrong, that voice was so much stronger. So I kept on going. 

Today, a few years later that voice is totally gone. But when did it disappear? I know exactly when. The day I found a new passion in life and the day when I fully understood that my body is my diamond. When I learned that by exercising I need fuel. And without fuel my body and mind won’t function just the same as a car can not function without gas. We never forget to put gas in our cars right? So why do we do this to our bodies. The car runs smoother with gas, with service and with oil and all the other stuff that needs to be taken care of. Why do we do it with cars and not ourselves? You live in this body and it is going to be with you for the rest of your life. Take care of it.

I often meet people who think they are doing a great job when they skip meals during the whole day to loose weight. And then they eat like a cow during the evening cuz you get so hungry from the starving. When your blood sugar is low  your body screams for fuel and often then you tend to eat wrong stuff and whey to much at the same time. And you wonder why you diet doesn’t work? 

Or the people who gets surprised when I eat carbs. “You eat carbs???” 

Yeah I eat carbs, a lot of them actually. That is the main ful for my body. And am I fat? Last time I looked in the mirror I was in a quite good shape actually 🙂 why are people so afraid of carbs? Do you even know what carbs do to your body and how important it is especially if you are exercising? This is what I found is the biggest problem. People don’t have clue and knowledge and that is actually the main reason why they do things wrong. The read “Fat Free” and think everything is heathy. Have you even read how much sugar that thing contains? Nope they are just focused on the fat free sign. 

Healthy and clean food can actually taste really good, you just have to believe it., And by eating food you can loose weight, you just have to eat the right stuff at the right time. As we learned on the CF Level 1 Course “Eat to support exercise but not body fat” and that is exactly what I try to focus on in my every day diet. I eat so I have the strength to survive the day and my training, nothing less and nothing more. Just about enough. 

Today I can truly say that I am 100% free from eating disorders and it all started with 2 thing. First was that I got professional help with my diet and that I let my self trust another person to take control and actually help me to stay in good shape while I could enjoy food and it showed to be so true. Second thing was that changed habits and found a new passion in life which is Crossfit and with my whole ideal of how a perfect body should be just changed. I don’t like that skinny anymore, I want to look strong and healthy. That is my main goal. That is when I realized that I am free from all disorders I was suffering from for years.

That feeling and that accomplishment is one of best things I have done. I Love my body and I want to treasure it like gold. 

 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elsa

  Följer din blogg o tycker du är superinspirerande 🙂 . MEN funderar lite på att du säger att du är frisk från din sjukdom … har den inte bara hoppat över i en annan skepnad? Hur ser du på ortorexi?? “En ortorektiker har en besatthet av nyttig mat och träning, vilket påverkar resten av livet. Det är inte hur mycket du tränar eller hur nyttigt du äter som avgör om du har en ätstörning, utan hur dåligt du mår när du inte följer det schema som du har satt upp.”. Tycker detta är ett jätteintressant “fenomen”.

  1. Katti Houshmandfar

   Hej Elsa! Tack snälla du och jag blir så glad av att höra att bloggen inspirerar dig:)
   Jättebra fråga och jag har absolut lidit utav ortorexi. Jag vet inte om du läst ett av mina tidigare inlägg om just detta ämne men där pratade jag väldigt mycket om alla möjliga stadier min ätstörning var i. Anorexi, bulimi och även ortorexi och det var nog när jag började med crossfit som jag verkligen blev frisk. Innan jag började med crossfit (typ senast 6-10 månaderna innan av det jag minns) så var jag helt jäkla besatt. Besatt av precis allt jag stoppade i mig och av träning och jag kunde verkligen vilja typ skära i mig själv när jag åt eller inte följde mitt schema som jag hade intalat mig själv var nyttigt och bra. Det anser jag är en sjukdom. Idag lider jag inte utav en besatthet men absolut kan man ju tolka allt som det om man vill. Jag eftersträvar ett välmående och jag äter och tränar så att jag mår bra och för att jag ska klara av de psykiska påfrestningar i min vardag som tex träning o allt som hör till. Jag mår absolut inte dåligt om jag äter godis eller en pizza eller liknande för jag väljer att göra det få gånger och inte varje dag. Däremot har jag perioder som tex nu och rättare sagt hela våren där jag har vissa mål och saker jag vill göra som kräver vissa saker av mig. Som att tex hålla vikten på en viss vikt (som inte är min normalvikt) för att jag vill tävla i tyngdlyftning. Så allt är ju relativt till vad man har för mål och mening med träningen. Sen kan jag må skit av att jag inte får träna pga skador osv men det är ju för att jag mår skit för att jag inte får göra det jag älskar. Inte för att jag är rädd för att Bli tjock eller liknande.
   Det går ju att veckla in detta ämne så himla mycket och på så många nivåer.
   Hoppas du fick lite klarhet från mig iallafall.
   Kram på dig

 2. Anna

  Hej:) As I said in postings before your are an Inspiration for me! And I read you blog as fast as you post something new;)
  Would be great if you would post a normal day of your eating Habits?! Are u tracking your macros and do u control yourself to be in a deficit ?!
  Thank u for your answer and your inspiring words:)

  Greets from Austria!

  XOXO

 3. Elin M.

  Word!! Jag var grymt vältränad innan jag blev gravid. Jag kunde inte träna under graviditeten på grund av illamående och sedan för stor mage. Jag har också många gånger fått frågan om jag verkligen äter godis och sötsaker? Jag var inte lika deffad som du är på bilden. Klart jag gör! Men inte så mycket. När jag sedan avslöjar att jag under en vår och sommar gick ned 20cm runt magen och ca 7kg frågar folk mig direkt vad jag gick på för diet (jag gick ned för ett par år sedan). Jag svarar alltid Elin- dieten, som går ut på att äta lagom, att äta sött men att verkligen njuta av det. Elin- dieten går också ut på att jag äter för att få träna, inte träna för att få äta. Inget bränsle ingen träning. Nu har jag fött barn för snart 3 månader sen och direkt Säter tankarna igång om att jag måste vara i form till beatch 2017. Jag och sjukgymnasten (som har gett mig övningar att träna upp magstödet igen) kom överens om beach 2019 istället. Jag hittade ditt inlägg då jag sökte på gröt med jordnötssmör och jag vill bara säga att du kloka kvinna! Du skriver precis det jag tänker. Heja dig!

Annons
stats