Stärka axlarna | Katti Houshmandfar - CrossFit

Katti Houshmandfar – CrossFit

Annons

Stärka axlarna

I februari opererade jag min högra axel för Akromion typ 2 som jag led av. Det är en inklämning i framsida axel och gör riktigt ont, vissa fall mer och andra mindre och i mitt fall var det så illa att jag fick operera och jag för glad för det då jag knappt kunde lyfta armen eller sova av smärtan innan. Och det är borta nu verkligen. Detta ingrepp är inget stort ingrepp faktiskt då man inte direkt går in och lagar något i axeln utan mer slipar bort samt tog bort min inflammerade slemsäck. Rehabiliteringen för detta ingrepp är väldigt individuellt och i mitt fall började jag använda en stång ovanför huvudet efter 6 veckor typ men väldigt lätta vikter, typ bara stången i många fall. Min läkare sa till mig att det kommer kännas konstigt de första månaderna men inget är farligt, dock är sjukgymnastik och axel rehab väldigt viktigt. Jag känner fortfarande av idag att jag har opererat mig i vissa rörelser som jag ännu inte kan göra och det är typ ring dips och armhävningar.

Jag kan idag få lite känningar i axeln från det jag led av innan operationen om jag slarvar med axel rehab eller uppvärmning vilket man ibland gör. Så fort jag fick känningar så gick jag på en ny kur av Diklofenak och var noggrann men uppvärmingen samt att se till att köra några rehab pass i gymmet efter träningen. Crossfit Atum är ett perfekt ställe att träna för det då det är både gym och crossfit kombinerat så jag har alla redskap jag behöver. Vi som kör Crossfit är oftast väldigt dominerande i vår framsida av axlar och blir gärna lite tajta vid bröstmuskeln vilket gör att axeln roterar sig och vill gärna dra sig framåt. Detta gör att risken för en inklämning blir större. Så jag försöker jobba väldigt mycket med att få axlarna bak och aktivera skuldran, skitsvårt verkligen men jag använder små rörelser och väldigt lätta vikter i styrketräningen för det. Här på videon har ni några övningar jag gör efter mina pass, typ 3 ggr i veckan. Väldigt lätta vikter och jobba på att hitta kontakt istället och fler reps.

Idag kan jag lyfta smärtfritt vilket är så härligt och jag ångrar inte ett dugg att jag opererade min axel för det tog bukt med mina problem. Nu måste jag bara vara försiktigt att det inte kommer tillbaka. Impigement i axeln är väldigt svårt att bli av med speciellt när man ville hålla igång samtidigt.

Någon mer som lidit av det?


In February I had surgery done on my right shoulder for Acromion type 2. It is an impigement problem on the front of the shoulder and mine was so bad that physiotherapy did not help. It was s bad that I could not lift my arm and feel my fingers and the pain could not let me sleep at night. The surgery was not a big one, they go in and just take away a piece of the bone that is causing the impingement and removed my bursa. The rehab for this type of surgery depends on the individual but you can feel it up to 4-5 months. I still have problems doing ring dips and push ups due to the resent surgery. But it took me about 6 weeks to touch a barbell again over head with no weight and today I am lifting without any pain. Feels wonderful and I don’t regret doing this surgery. I know most people are agains the knife but for me it was necessary. 

But the important thing now is rehab and shoulder strength so that it won’t come back and when I don’t do it I feel it straight away. Good warm up and rehab is the most important thing now for me. We Crossfiters are often stronger and more dominant in the from of our shoulders and very tights in our pecs which makes the shoulder move a bit forward and that is when the chance if impigement is bigger. So I now focus on activating the back side of my shoulder and I do like 3 sessions with light weight per week after my lifting session in the gym. On the video I show some of the exercises I do and they truly help. That is the best thing with Crossfit Atum, my box. We have both a gym and a box so I can do all of these stuff which is necessary. 

Anyone else suffered from this?

 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats