Hälsohets och sociala medier | Katti Houshmandfar - CrossFit

Katti Houshmandfar – CrossFit

Annons

Hälsohets och sociala medier

Nu när sommaren mer eller mindre är här och vi lever i varmare och ljusare tider så kommer även bad och mer lättklätt säsongen fram. Många har semester som antingen spenderas i Sverige eller utomlands och med semester följer bikinin. Hur många med handen på hjärtat känner någon form av ångest,stress, eller liknande när denna säsong tittar fram? Vi ser allt mer på sociala medier om hur man ska komma i den perfekta bikiniformen, dieter, alla omkring en som tränar och det brukar vara väldigt mycket fokus kring att nå beach kroppen. Detta kan skapa en form av stress och hets  omedvetet och jag vet själv hur många gånger jag stressat upp mig inför sommar säsongen

Vad jag dock insett det senaste är hur jag förändrats som person och vad jag lägger min fokus på och hur jag reagerar och mår i olika lägen. Jag ska inte ljuga men tidigare så har jag mått så otroligt bra av att kunna se några magrutor titta fram och jag kämpade väldigt hårt med att dom skulle göra det också. Fanns stunder då jag fick lite ångest när jag inte var “i den form jag ville”. För en sak ska ni veta är att för mig kommer inte rutor naturligt utan jag behöver verkligen sköta min kost och ju striktare jag är desto mer syns dom och ja ju mindre desto mindre syns dom. Så funkar min kropp helt enkelt och det är så viktigt att inse och förstå att vi alla är bygga och fungerar olika. Att ha ett 6-pack på magen är ingenting som kommer naturligt och heller inte lätt för de flesta speciellt oss tjejer då vårt fett gärna samlas runt mage och lår. Sen finns det någon procent av folket som bara är födda med extremt lite underhudsfett och lätt förbränning som gör att de kan mer eller mindre äta och träna hur de vill och ändå se ut som de deffat i all evighet. Dom är dock få! Och ärligt talat, måste livet handla om att ha magrutor jämt. Gud jag måste varit så himla lost förut som tyckte att det faktiskt gjorde det. Idag ser jag på det på ett lite annorlunda sätt, ta mig inte fel jag älskar en vältränad, stark och muskulös kropp men det är liksom inte hela världen om man inte har en rippad mage som många verkar ha sitt fokus kring just nu. 

Med åren så har jag sakta men säkert gått från att träna väldigt mycket och mer eller mindre låta min vardag styras av träningen till att låta mitt liv styra träningen. Jag tycker det är en stor skillnad och jag känner verkligen hur jag tänker och prioriterar annorlunda idag. Jag älskar att träna och jag värdesätter det väldigt högt men den är inte hela mitt liv längre. Hänger ni med på hur jag tänker? För liksom 2 år sedan så kretsade precis allt i mitt liv kring Crossfit och jag kunde aldrig någonsin låta något komma i vägen för ett träningspass. Så det gjorde att jag liksom styrde min dag efter när jag skulle träna och skulle något roligt dyka upp så hade jag svårt att tacka ja till det och offra träningspasset just den dagen. Idag tänker jag helt tvärtom men jag tränar fortfarande lika mycket är inte det rätt sjukt?

Hälsa är något som ska komma med vilja och inte vara påtvingat för att man känner att man måste bara för att kunna säga att man är hälsosam. För det i sig är inte hälsosamt. Det handlar inte om hur många pass du hinner avverka under en vecka och hur lite kolhydrater du åt. För mig är hälsa en balans och den är fy sjutton så svårt att finna jag vet. Men jag tänker att så länge jag mår bra och fortfarande njuter av mitt liv så är jag hälsa på ett hälsosamt sätt. Och tro mig att när man släpper loss lite och finner den där balansen så mår kroppen mycket bättre av det och det i sin tur kommer att synas.

Jag tänker 80% av tiden på vad jag stoppar i mig och jag slappnar av 20% och för mig har det blivit en superbra balans. Jag måste få kunna njuta om jag ska må bra och man kan inte alltid sätta en massa måsten och förbud. Man mår verkligen inte bra av det. Däremot är det en skillnad om man gör det för en kort period beroende på vad det är man vill uppnå osv. Man kanske behöver tappa några kilon och skärper till sig en period för det och det tycker jag är helt ok, jag menar jag har sådana perioder lite då och då jag med men att leva så dygnet runt och långvarig är inte sunt eller hållbart.

Och det här med sociala medier. Alltså gud ni skulle bara veta hur många gånger om jag sitter och tänker mig för när jag vill posta bilder och dela med mig av precis allt i mitt liv. För en sak som är säkert med sociala medier är att man kan lätt spegla en bild som inte är den bilden man egentligen vill ge för alla tyder allt på sitt eget sätt. Och det är något som jag tycker att jag vill tänka på som har många följare som ser upp till en. Det är verkligen inte lätt och det sista jag vill vara är någon som hetsar till något ohälsosamt och jag tycker att det är något man bör tänka på lite när man väljer att vara public. Jag vet inte hur många gånger jag sett tjejer som bara bombar med en massa ”titta på min rumpa” bilder eller allmänt bilder som skriker hets men sen när man tänker efter så kanske det inte är alls det som den personen ville förmedla. Uppfattas jag likadan tänker jag då? Sen ska ni inte heller tro på allt ni ser och läser på sociala medier för det finns en helt värld bakom den där bilden som postades. Många är ärliga men många är inte det och sen är det ju så att det är otroligt svårt att få med hela sin livshistoria bakom en bild.

Träna för att du vill och inte för att du känner att du måste. Ät för att din kropp  och Du ska må bra och inte för att en omvärld säger att det är såhär man ska göra. Alla är vi olika och alla har vi olika mål i livet och vi alla är byggda olika. Sluta jämföra med andra och sätt bara dig själv i centrum och fokus. Alla våra kroppar är olika och unika och snygga på sitt sätt. Man ska inte jämföra sig med en elit crossfit atlet som tävlar på hög nivå om man själv är en som gör det som en motionär och för att det är kul. Jämför dig själv bara med dig själv och den du var igår. Inget annat tycker jag räknas.

Inspireras av andra men glöm inte bort att du är din egen kropp och inte deras.

 


Now when the summer is more or less here and we go into warmer days and with that comes the beach season. Many have holidays that are either spent in Sweden or abroad and with holiday and beach comes bikini season. How many of you can honestly say that you have felt any kind of anxiety, stress when this season comes? Everyday we see all kinds of things regarding this season. Diets and training forms on how to reach that perfect bikini form in 10 days or something like that. more pictures with less clothes on and more skin showing and people around us are constantly on that hunt for that perfect vacation body. This can create a form of stress without you even thinking about it and I know because I have been there every damn summer.

What I realized lately is how I have changed as a person and what I put my focus on and how I react and feel in different situations. I’m not going to lie but not long ago I got so pleased when I saw myself in the mirror and saw that I had abs. That made my day and yeah of course I would love to have those ripped abs everyday now also but I know that having those means a lot of hard work for me. I can do the hard work but I really don’t want to because for me those abs don’t come easy. For them to be really visible I have to be strict to 100% and nope I don’t want that. And what I want to say with that is that people are different and we tend to forget that. Abs don’t come for free (ok maybe for some but they are very few) and living a live that is constantly about forbids is not good in the long run. There are some people who get it easier and others don’t. Always have that in mind. And honestly, life is much more than a 6-pack. 

Over the years, I have slowly but surely gone from training a lot and more or less let my daily life be prioritized after my training. Today is vice versa but I still do the same amount of training or even more. The difference now is that I let my life be number one and I try to plan my training somewhere in there everyday. Before i could never ever let a spontaneous dinner out with friends get in the way of my training session. Today I would skip training and have that dinner first and then see if I can fit more time in my schedule for that training session. Note the difference? 

We use the worth “Health” a lot and to me health is something that will come naturally and with will power and should not be forced just so that you can say that you are healthy. Because of that it is not healthy. It’s not about how many training sessions you managed to do in a weaker how many carbs you ate. To me, health is a balanced lifestyle and yeah I know balance is a hard word and really hard to find. But I think that as long as I feel good and still enjoying my life, I’m healthy in a healthy way. And believe me, when you take away all the “must” and all the “can’t” everything will be much easier and you will find that balance. When you do, it will also show on your body I promise. 

I think 80% of the time on what I’m eating and  20% is relaxing and treating myself with the good things I want. That is my balance and it works well. Then I have periods were I am more strict because I have a certain goal and that is totally fine by me. As long as it is periods and not everyday/all year. That is not living and balance. 

And all this social media thing. You guys should only know how many times I’m sitting and thinking one extra time before I post something on my IG or Blog. I truly want to reflect the true person that I am and it is really hard to do so in one pic or on social media at all. We all perceive things differently and there is always going to be someone who thinks that you are giving the totally different impression from what you had in mind but i really think twice before posting. It is hard when you have an bigger account and have som many wonderful people looking up to you. I want them to see the real me always. And with that I want to say that there might be a different version of the story from that person who is posting than what you have interpreted it. So think before you judge. And then we have the other way around also. The picture that the person is giving might not always be the true story. So be careful with what you believe and don’t on social media and please be kind to yourself and each other. 

The last thing I wanted to say with this post is this. 

Exercise because you want to and not because you feel you are forced to from the world around you. Eat food and give your body energy and fuel. Not more and not less.  Everyone is different and everyone has different goals in life and we are all built differently. Stop comparing with others and just put yourself in the center of focus. All our bodies are different and unique and formed in their own way and respond to food and training in different ways. You should not compare yourself with an elit crossfit athlete who competes on a high level if you are the one who does on another level. Compare yourself only with yourself and who you were yesterday. Nothing else matters.

Be inspired by others but don’t forget that you are not them. You are your own treasure.

Much Love!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Stephanie

    Det är verkligen viktig att tänka över att träningen inte får styra ens liv! Interessant dock att du tränar lika mycket nu som för två år sen, men ändå helt motsatt tankesätt! Du är grym!

    1. Katti Houshmandfar

      Underbara du vad glad jag blir och betyder massa att du kommenterar och säger det ❤️ ha en underbar dag ⭐️

Annons
stats